☕️ Vad pandemin lärt mig om det goda livet
Vad har den oideologiska pandemin för ideologiska lärdomar? Vad är det goda livet? Vad är det goda arbetet?
God morgon!
Den här veckan har mest präglats av vab och sjukdom. Mer slötitta på TV än försök att tänka skarpa tankar om man säger så. Jag har sett en ohemul mängd avsnitt av Big Bang Theory. Fast det snöade lite grann tidigare i veckan. Det ger ju hopp om novembers förgänglighet.
Webbshopen Sub Rosa — webshop.publit.com
Här kan du ladda ner min bok Gemenskap & skötsamhet: en essä om socialdemokratins väsen (2016) helt gratis som ebok.
Idag tänkte jag prata lite om det goda livet.
Vad pandemin lärt mig om det goda livet
Under det dryga halvtannat år som vi levt i skuggan av Coronan har jag känt mig främmande inför samhällsdebatten som följt i dess spår. Pandemier är inte höger eller vänster. De ideologiska verktyg jag brukar använda mig av för att tolka omvärlden har inte fungerat.
Vad vet jag om hur vi minskar smittspridningen? Vad vet jag om hur vi ökar kapaciteten i intensivvården? Vad vet jag om munskydds för- och nackdelar? Hur många döda kroppar väger min personliga frihet?
Istället har jag utgått från att myndigheter som regel gör så gott de kan och att vi vanliga dödliga efter bästa förmåga får försöka kryssa fram mellan direktiv och dekret. Och så har jag dragit mig tillbaka från samtidens dominerande fråga.
Hans Zetterberg, sociolog och moderat partiideolog brukade tala om att vi lever i en stor värld och en liten värld. Den stora världen är myndigheter, företag, partier och fackföreningar. Den lilla världen är familj, släkt, vänner och vardagens naturliga nätverk.
Jag är inte säker på om jag håller med honom om den uppdelningen. Det finns en konservativ tendens att vilja skilja vanliga människor från de arenor där de kan påverka de stora skeendena genom att peka på en mer begränsad privat sfär.
Men om något präglat livet i pandemin så är det den lilla, nej mikroskopiska världen. Inte ens släkt och vänner har släppts in. Man vill ju inte att ens gamla mamma ska bli smittad. Man vill ju inte bli smittad själv.
Jag tillhörde dessutom den stora grupp anställda som kunde ta med mig mitt kontorsjobb hem när pandemin var ett faktum. Visst kunde jag sakna korridorsnack med kollegor ibland. Men det gick alldeles utmärkt att installera mig i vardagsrumssoffan och göra mitt jobb ungefär som vanligt.
Jag trivdes bra. Att jag har ett introvert drag hjälpte säkert till. Jag vet att det finns de som har hatat och mått dåligt av att behöva sitta hemma och jobba. Men jag har inte varit en av dem.
När man slipper börja och sluta dagen med en timme i kollektivtrafiken kan visserligen arbetsdagen bli längre. Men stressen blir mindre och tempot ett annat. Mitt hemarbete har präglats lika mycket av långa promenader längs med Fyrisån som av soffan. Om allt ändå sker digitalt på distans kan man lika gärna ta ett möte på en parkbänk eller med en kopp kaffe på en uteservering.
Balansen mellan arbete och fritid blev bättre. Istället för att rusa in på fritids två minuter innan stängning har jag kunnat hämta tidigare. Det gör ju inget att det ligger en sjuåring bredvid i soffan medan jag fixar de sista grejerna på arbetsdagen.
Men så var det den där lilla detaljen vad jag jobbar med. Pressekreterare på Kommunal Stockholms län. När jag åkte hem från avdelningskontoret för sista gången i mars 2020 hade jag ingen aning om vad som väntade. Men helt plötsligt var det som att hela världen bara var intresserad av vad som hände i Stockholms äldreomsorg.
Och om jag hade journalister i ena örat så hade jag fackligt förtroendevalda och medlemmar i det andra. De som stod i en verklighet där de gamla dog runt omkring dem. Där den redan slimmade bemanningen kunde halveras på grund av sjukdom och att de timanställda som skulle ringas in helt enkelt inte vågade komma. Där chefer var frånvarande. Där det saknades basal skyddsutrustning. Där strukturerna var sönderprivatiserade. Där resurserna inte var tillräckliga ens för en normal situation.
De som jobbade på gjorde så gott de kunde. Och det blev lite bättre efter de första månadernas kaos. Men det var mycket som inte fungerade där i början. Och det var uppenbart att det berodde på att det var så mycket som inte fungerade som det borde annars heller.
Men när jag blickar i backspegeln på dessa två aspekter av pandemin – hemarbetet och äldreomsorgen – så ser jag spår av vad det goda livet borde vara.
I ett samhälle där vi förväntas arbeta för brödfödan kommer det goda livet vara intimt sammankopplat med det goda arbetet. Att ha inflytande över hur man ska utföra sitt arbete. Att ha förutsättningar att göra sitt arbete. Att kunna utvecklas i sitt arbete. Att ha den utrustning som krävs för att göra sitt arbete. Att ha en trygg anställning och kunna leva på sin lön. Att kunna kombinera arbete och fritid.
Det goda livet förutsätter det goda arbetet. Och vanligt folks inflytande över den lilla världen förutsätter deras inflytande över den stora världen.
Det vore ju kul om fler prenumererade på Nyhetsbrevet Sub Rosa. Det gör man här, helt gratis!
Tips för öga och öra
Tips för öga och öra är förslag på exempelvis artiklar, böcker, musik, TV-serier, filmer och så vidare som jag tycker det är värt att tipsa om. Tanken är väl att det ska vara relativt nya tips. Men det kan lika gärna vara något äldre som jag snubblat över.
The Rise of DSA-Lite - by Ross Barkan - Political Currents by Ross Barkan — rossbarkan.substack.com
En intressant analys av den nya vänsterfalangen i kommunfullmäktige i New York City.
Commonsense Solidarity: How a Working-Class Coalition Can Be Built, and Maintained — jacobinmag.com
En spännande studie om hur amerikanska arbetarklassväljare kan vinnas för en progressiv vänsterpolitik, men också om vilka budskap som försvårar ett sådant stöd.
"Palmemördaren" | SVT Play — www.svtplay.se
En intressant motvikt till den numera av såväl åklagare som Netflix omfamnade ståndpunkten att det är klarlagt att den så kallade Skandiamannen mördade Olof Palme.
In Search of New Social Democracy: Insights from the South - Implications for the North | New Books in Political Science on Acast — play.acast.com
Intervju med statsvetaren Olle Törnquist om hans nya bok In Search of New Social Democracy: Insights from the South - Implications for the North där han i jämförande studier undersöker möjligheterna för en ny socialdemokrati i både Syd och Nord.
Lotta Ilona Häyrynen: Aktivister får politiker att prata — arbetet.se
En väldigt bra och läsvärd text om politikens in- och utsida. Om de radikala politrukerna och aktivisterna som flyttar på det möjliga på gatan.
Long Reads: Fabien Escalona on French Socialism from Mitterrand to Meltdown | Jacobin Radio on Acast — play.acast.com
Samtal med den franska journalisten Fabien Escalona om det franska socialistpartiet Parti Socialiste utveckling från François Mitterrand och framåt.
Det var allt för idag. Vi ses nästa vecka. Om det är något är det bara att du höra av dig. Om någon vidarebefordrat nyhetsbrevet till dig går det bra att skriva upp dig här. Dela gärna nyhetsbrevet med vänner och i dina sociala medier.
Ska det vara en kopp kaffe?
Fredrik Jansson