Socialdemokrati ❤️ liberalism?
Måste man ha något gemensamt för att styra tillsammans? Är det idéer eller verkligheten som avgör vad som är möjligt? Vad var det egentligen CUF ville säga med Britt-Marie 45?
God morgon!
Jag fick min första vaccinspruta nu i veckan. Det känns lite som om jag fått superkrafter. Det var nog så här Peter Parker kände sig efter att spindeln bitit honom.
Det vore roligt om nyhetsbrevet nådde fler. Det går givetvis bra att vidarebefordra mejlet. Men annars finns det att läsa online om du vill sprida det via sociala medier.
Idag tänkte jag prata lite om socialdemokratins relation till liberalismen.
Socialdemokrati ❤️ liberalism?
Det har blossat upp en liten diskussion om huruvida socialdemokratin och liberalismen har äktenskapstycke. Med betoning på liten ska sägas. Det är väl framför allt redaktörerna för de små, men ärevördiga idétidskrifterna Tiden och Liberal Debatt som slagit sina huvuden ihop och begått idédebatt.
I slutet av april skrev Tidens Payam Moula och Liberal Debatts Emma Høen Bustos och Matilda Molander en gemensam text på Dagens Nyheters kultursida där de argumenterade för att rättvisebegreppet skulle kunna utgöra någon form av gemensam bas för socialdemokrater och liberaler.
Det hela fick väl inte så mycket uppmärksamhet. Det är väl helt enkelt inte ett ämne som har den klick- och twitteroptimering som behövs för att få riktigt genomslag i dessa tider. Det var väl inte heller en särskilt förvånande uppställning. Det är sånt här redaktörer för idépolitiska tidskrifter gör när de vill tänka utanför boxen. Och det är väl så här man gör om man vill skapa idésynteser som kan bereda väg för något nytt?
Bustos och Molander har också på det stora hela framstått som skribenter som hör hemma på den folkpartistiska vänsterkanten och därför har ett till synes kort steg att ta för att nå en gemensam sfär med socialdemokratin.
Moulas medverkan var väl lite mer förvånande då han tillhör de socialdemokrater som under det senaste halvdecenniet har rört sig på den partiinterna skalan från någon form av GAL-höger till någon form av TAN-vänster, och därmed rört sig bort från den sfär där socialdemokrati och liberalism kan tänkas ha självklara beröringspunkter. Han skrev trots allt en slags linjetext för bara något år sedan där han talade om behovet av en postliberal socialdemokrati.
Men att en socialdemokrat med förkärlek för filosofi skulle tycka diskussionen är spännande är kanske inte så konstigt. Socialdemokratins (och kanske alla partiers?) förhållande till de ideologiska storheterna är trots allt något som alltid finns i det idépolitiska bakgrundsbruset.
Och det hade ju kunnat vara det. En debattartikel som inte skapade särskilt mycket mer debatt än den förvisso intressanta panel skribenterna själva arrangerade på Facebook nu i veckan med medverkan av kulturredaktörerna Karin Pettersson (Aftonbladet) och Johannes Klenell (Arbetet), Timbroförläggaren Andres Johanssson Heinö och statsvetardoktoranden Elsa Kugelberg.
Men det tydligaste inspelet i debatten var nog inte ens tänkt att vara en del av den. Dock var det betydligt mer optimerat för den tid vi lever i. Centerns ungdomsförbund har haft stämma och den nyvalde förbundsordföranden Réka Tolnai presenterade sig för allmänheten via en liten delningsvideo på internet:
Innehållet var i sig inte särskilt förvånande. De borgerliga ungdomsförbunden (och i växande grad deras moderpartier) har under många år hakat upp sig på lagen om anställningsskydd (LAS) och läst in saker i denna ganska beskedliga och dispositiva lagstiftning som inte är med verkligheten överensstämmande. De tror att turordningsreglerna är mycket mer absoluta än de faktiskt är och verkar ha fått för sig att det inte går att göra sig av med anställda som inte gör sitt jobb? Som om inte folk fick gå från jobbet på grund av både arbetsbrist och personliga skäl mest hela tiden?
Det var inte heller särskilt förvånande att de unga centerpartisterna utan egentlig erfarenhet från arbetsmarknaden med en ”OK Boomer”-retorik tror att lastgamla 45-åringar heter Britt-Marie och sitter och fikar hela dagarna medan ivriga bävrar på 20+ skulle få verksamheterna att gå runt.
Det är alltså inte det faktiska innehållet som är intressant här. Det intressanta är snarare hur man identifierar sig själva och hur man definierar sig i förhållande till andra. Hos Tolnai blir LAS en ”sosselag” och det är svårt att missa klasskonnotationen när hon talar om Britt-Marie.
För det är ju inte så att de föreställer sig att Britt-Marie tar upp en plats som kommunikationschef på Attendo eller utredare på Almega, det vill säga ungefär där CUF-strebrarna ser sig hamna. Den lata Britt-Marie kan mycket väl vara anställd hos Attendo, men hon jobbar någon helt annanstans i verksamheten. Hon är vårdbiträdet eller undersköterskan som ska jobba tills hon går sönder och hålla käften medan hon gör det. Egentligen heter hon kanske Stine?
Så om man tror sig se någon form av kärleksäktenskap mellan socialdemokrater och liberaler som bygger på gemensamma värden kommer man nog under överskådlig tid bli besviken. Det finns för många reella konflikter för att det ska bildas någon slags myshög av det hela.
Däremot är jag övertygad om att vi kommer att se ett resonemangsäktenskap mellan socialdemokrater och liberaler (det vill säga centerpartister) som tar sin utgångspunkt i det faktiskt existerande parlamentariska läget där klyftan i dagsläget går mellan Centern och den övriga högern. Vilket kan vara extra svårt om man är partiet som står vid avgrundens kant och balanserar.
Det kommer sannolikt inte heller att leda till att man hittar något övergripande gemensamt projekt, även om det mycket väl kan finnas betydligt fler frågor där man har samsyn än vad som blev resultatet av Januariavtalet. Pandemin och den samhällspolitiska utvecklingen på en global nivå kommer sannolikt att flytta delar av politiken åt ett håll som kommer upplevas som mer vänster. Och det kommer även Centern vara tvungen att tugga i sig.
Ett samarbete mellan socialdemokrati och liberalism (och i bredare mening ett rödgrönt samarbete mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet) kommer sannolikt ha mer gemensamt med kohandeln 1933 än med ett samarbete i stil med Alliansen 2006-2014.
Det är inte gemensamma idéer som kommer att avgöra. Det kommer vara en gemensam verklighet som fäller avgörandet.
Tips för öga och öra
Tips för öga och öra är förslag på exempelvis artiklar, böcker, musik, TV-serier, filmer och så vidare som jag tycker det är värt att tipsa om. Tanken är väl att det ska vara relativt nya tips. Men det kan lika gärna vara något äldre som jag snubblat över.
Where have all the intellectuals gone? — www.newstatesman.com
Finns det en intellektuell förtrupp idag som är beredd att utmana samtiden estetiskt, litterärt och politiskt för att peka ut riktningen framåt. Vilka är vår tids Marx eller Dostojevskij?
Än går det vågor - Single by David Ritschard, Frida Hyvönen | Spotify — open.spotify.com
Lite proletärlitteratur i kortformat och countrytempo. Att den dessutom har en Bajenkoppling glädjer ju mig så klart: Än går det vågor på Hammarby sjö.
Pelle Dragsted om “Nordisk Socialisme” - EN MAND SER RØDT | Podcast on Spotify — open.spotify.com
Intressant diskussion om tidigare folketingsledamoten för danska vänsterpartiet Enhedslisten Pelle Dragsteds nya bok Nordisk Socialisme i socialdemokratiska Netavisen Pios podd. Min analys är att han verkar vara någon slags konsumsosse.
Left in crisis: why European social democracy is in decline | World Review from the New Statesman on Acast — play.acast.com
Diskussion om den europeiska socialdemokratins kris i brittiska tidskriften New Statemans internationella podd.
Dokument inifrån: De utvalda barnen – Avsnitt 1 | SVT Play — www.svtplay.se
SVT:s dokumentär i tre delar om den antroposofiska waldorfspedagogiska Soviksskolan i Järna utanför Södertälje är en fascinerande beskrivning av sektbeteende, mobbing, och om varför samhället inte kan abdikera från ansvaret för utbildning.
Watch Year of the Scab | Full Movie | Disney+ — www.disneyplus.com
Dokumentär om spelarstrejken 1987 i den amerikanska fotbollsligan NFL och de svartfötter som tog spelarnas plats. En annorlunda arbetsmarknadskonflikt som ändå är bekant.
Det var allt för idag. Vi ses nästa vecka. Om det är något är det bara att du höra av dig. Om någon vidarebefordrat nyhetsbrevet till dig går det bra att skriva upp dig här. Dela gärna nyhetsbrevet med vänner och i dina sociala medier.
Påtår?
Fredrik Jansson